Marian, een onwaarschijnlijke ondernemer?

"Ik ben trots op wat ik heb bereikt, en ik weet dat wat er ook komen gaat; ik kan het aan."

Read more
Marian Kamara, 49 Sierra Leone Retail Industry Storyline

Met de juiste instelling ben je in staat om uitdagingen aan te gaan, sterker te worden en succesvol te zijn. Dit is het verhaal van Marian.

De 47 jarige Marian is afkomstig uit Bombali, een district in het noorden van Sierra Leone. Marian heeft in haar leven al veel tegenslagen moeten overwinnen waaronder de 11-jarige burgeroorlog waar zij haar moeder verloor, extreme armoede en de recentelijke Ebola epidemie. Tegen alle waarschijnlijkheid in slaagde ze er in om een succesvol onderneemster te worden en is ze eigenaar van de succesvolste kleinhandel in haar regio.

De ondernemersgeest zat er bij Marian al vanaf jonge leeftijd in. Als jong meisje hielp ze haar moeder tijdens de schoolpauze al met het verkopen van bonen en cassave om ervoor te zorgen dat haar familie een inkomen had. Helaas was dit inkomen niet voldoende om haar opleiding voort te zetten na de basisschool, wat er voor zorgde dat Marian vroegtijdig moest stoppen met school.

Echter, geïnspireerd door haar moeder en andere ondernemende vrouwen in haar omgeving weerhield dit haar niet om door te gaan met haar ontwikkeling als onderneemster. Na het vertrouwen van de lokale vrouwen te hebben gekregen, ontving Marian coaching en goederen op krediet waarmee ze haar klantenbestand opbouwde. Toen haar bedrijf van start ging en winst, kon ze de vrouwen snel terug betalen.

"Ik denk dat vrouwen juist geschikt zijn voor het zakenleven."

Toch liep Marian soms tegen problemen aan: ‘Ik vond het lastig om mijn zaken goed en overzichtelijk te regelen, tot CARE mij een gratis Business Management Training en boekhoudlessen aanbood.’ Hierna groeide Marians bedrijf hard, en kon ze zelfs het hoofd boven water houden toen de Ebola-crisis uitbrak. Haar man en vier kinderen zijn trots op haar succes: ‘Sommige mannen zijn huiverig om hun vrouw zaken te laten doen, omdat ze bang zijn dat als zij succesvol wordt, ze zijn autoriteit ondermijnt. Ik denk dat vrouwen juist geschikt zijn voor het zakenleven. Ze hebben een betere focus en zijn meer toegewijd aan alles wat ze doen.’   

Marian wil een goed rolmodel zijn en helpt andere vrouwen door ze te coachen en op haar beurt, goederen op krediet te gunnen. Ze wil dat zij onafhankelijk zijn en op hun beurt een rolmodel worden. Marian zegt: ‘Als je vier monden hebt om te voeden, heb je geen keuze. Je staat op en gaat werken. Dan word je succesvol, en mensen beginnen over je te praten. Van vrouwen wordt verwacht dat ze hard werken, maar ze mogen geen succes hebben. Maar ik ben een geboren ondernemer en nu een van de grootste zakenmensen van mijn streek.’