Subitha, een onwaarschijnlijke ondernemer?

"Ik had nooit gedacht dat ik zo ver zou komen. De dingen die je ziet tijdens een oorlog, blijven je voor altijd bij. Het gaat niet weg, maar ik sta nog steeds."

Read more
Subitha Partheepan, 36 Sri Lanka Craft Storyline

Mocht je denken dat een burgeroorlog, familie problemen, een hartziekte en slapeloze nachten iemand kan weerhouden om een succesvolle ondernemer te worden, dan heb je je vergist! Dit is het verhaal van Subitha.

De 36-jarige Subitha uit Visuvamadu in het Noorden van Sri Lanka liet zich door niets of niemand tegenhouden en startte een eigen bedrijf.

Subitha werd geboren vlak voordat de Sri Lankaanse burgeroorlog uitbrak, die meer dan 30 jaar duurde. Tijdens de oorlog werd haar familie geconfronteerd met extreme armoede. Daarnaast werd ze geboren met een zwak hart. Haar ziekte kan zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden, spraakverlies en verlamming in haar handen en benen. ‘Mijn grootste angst is dat ik zal sterven aan mijn hartaandoening voordat ik mijn kennis kan delen met mijn studenten en kinderen,’ zo zegt Subitha.

Subitha liet zicht niet tegenhouden en begon een opleiding tot naaister. Nadat ze deze opleiding afrondde, werd ze verliefd. Helaas had haar vader geen geld voor de bruidsschat. Ondanks dat was Subitha vastbesloten om te bewijzen dat ze geen last was voor haar familie. Ze begon babykleertjes te naaien en te verkopen. 

Via CARE kreeg ze een beurs om een werkplaats te huren, zodat ze niet meer vanuit haar krappe huis hoefde te werken. Ook kon ze naaimachines en een computer aanschaffen en kreeg ze een training in marketing en business management. ‘Het gaf me voldoening om niet van anderen afhankelijk te zijn. Door de lessen die ik volgde, kreeg ik het vertrouwen om op mijn eigen benen te staan en zelf geld te verdienen.’ Ze runt nu een succesvol naaibedrijf met een breed assortiment, van kinderkleding tot kunstbloemen. Ze werkt vaak tot laat in de avond: ‘Als ik druk met een opdracht ben, voel ik geen dorst of honger. Ik ben dan alleen maar op mijn doel gericht.’ 

Het is te danken aan haar succes dat Subitha door het Ministerie van Industrie is uitgekozen om andere vrouwen in verschillende districten in Sri Lanka te trainen om hun vaardigheden te ontwikkelen. Een van de belangrijkste lessen die ze haar studenten leert, is doorzetten en blijven proberen totdat ze hun doel hebben bereikt. Subitha is er heel erg trots op dat ze in staat is om haar ervaring en vaardigheden nu met anderen te kunnen delen.

Subitha concludeert: "Mijn kinderen moeten de moeilijkheden die ik in mijn leven heb gehad niet ondergaan. Dus spaar ik regelmatig geld voor hen. Mijn wens is ervoor te zorgen dat mijn kennis en dit bedrijf verder leeft dan ik, dus train ik iemand uit mijn team om de onderneming te runnen in mijn afwezigheid. Deze trainingen zullen nog twee jaar duren, ik ben vastberaden te leven totdat ik dat in ieder geval heb voltooid. "