Samar, een onwaarschijnlijke ondernemer?

"Waar ik vandaan kom, is het moeilijk om een vrouw te zijn. Toen ik mijn winkel opende, beschouwde iedereen me als een vrouw die niets kon. Ik bewees het tegendeel."

Read more
Samar Khan, 36 Yemen Food Industry Storyline

De Jemenitische bevolking wordt geconfronteerd met de grootste humanitaire crisis ter wereld, gekoppeld aan de grootste cholera-uitbraak in de geschiedenis, waarbij meer dan de helft van de bevolking geen toegang heeft tot water. Geen ideale omstandigheden om een succesvolle onderneming te runnen, maar dat is precies wat een vrouw aan het doen is. Dit is het verhaal van Samar.

Samar (36) is een single moeder. Al tien jaar is ze de broodwinner voor haar zeventienjarige tweelingdochters en twaalfjarige zoon. Voordat de burgeroorlog in 2015 uitbrak, werkte Samar als secretaresse en runde ze haar eigen winkeltje met snacks en gebak. Het was precies genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar nu is alles anders: ‘Sinds de oorlog is ons leven erg moeilijk geworden. Ik maak me continu zorgen om mijn kinderen. Voor de oorlog ging ik altijd met mijn kinderen uit, nu komen we amper meer ergens. Ik voel me totaal niet veilig. Het voelt alsof er van alles kan gebeuren, op elk tijdstip. 

Samars winkeltje werd een paar keer geplunderd en uiteindelijk door een explosie verwoest. Ze kon de rekeningen niet meer betalen en moest haar zoon van school halen omdat ze het lesgeld niet meer kon opbrengen.

Toen Samar besloot om deel te nemen aan het Women in Enterprise programma van CARE en gefinancierd door H & M Foundation, was ze in staat om haar ambities voor het bedrijf verder vorm te geven.  Door het project kreeg Samar training en een startlening voor haar eigen banketbakkerij.

Koken en bakken is altijd haar passie geweest, ze leerde dit van haar oma. Haar bakkunsten vallen in de smaak: Samar heeft veel klanten en doet de catering van bruiloften en feesten. Haar kinderen kunnen weer naar school en ze heeft een relatief stabiel inkomen.

Ze barst van de nieuwe ideeën. Als de situatie in haar land verbetert, wil ze haar winkel heropenen en haar gebak via verschillende verkooppunten in de stad aanbieden. Ze wil ook een online bakcursus voltooien om haar vaardigheden te verbeteren. Samar zegt: ‘Deze carrière opbouwen maakt me zo trots omdat het mijn geloof bevestigt dat alles mogelijk is als je je best doet. Wees sterk en gepassioneerd, want hard werken wordt altijd beloond. In onze gemeenschap is het niet makkelijk om een vrouw te zijn. Toen ik mijn zaak opende, beschouwde iedereen mij als een vrouw die niets kan. Ik bewees het tegendeel.’